Een thuisapotheek is een verzameling van alle noodzakelijke medicijnen, pleisters, windels en andere zaken die je steeds in huis moet hebben. Het is natuurlijk handig om deze goed gevuld in huis te hebben, voor moest je iets nodig hebben bij een noodgeval. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meteen naar de apotheek te gaan als je een hoofdpijn pilletje of een pleister nodig hebt, maar kun je dit gemakkelijk uit je thuisapotheek halen. Maar hoe vul je nu je thuisapotheek op een verantwoorde manier? Hieronder geef ik een aantal tips:

Maak een lijstje

Maak een lijstje van de medicijnen en andere producten die je regelmatig gebruikt of die je misschien nodig zou kunnen hebben in noodgevallen. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers, pleisters, koortswerende middelen, maagzuurremmers, ontstekingsremmers en dergelijke. Natuurlijk kan je dit lijstje ook aanvullen wanneer je merkt dat je iets mist.

Bespreek het met je arts

Als je bepaalde medicijnen gebruikt, is het verstandig om te overleggen met je arts of het verstandig is om een voorraad hiervan in te slaan. Je arts kan je bijvoorbeeld advies geven over hoe lang je de medicijnen kunt bewaren of of het verstandig is om ze in te vriezen.

Kies de juiste verpakkingen

Als je medicijnen in huis hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden bewaard. Kies daarom voor verpakkingen die goed afgesloten zijn, zodat ze niet uitdrogen of beschadigd raken. Zoek ook naar verpakkingen die duidelijk aangeven hoeveel van het medicijn je moet gebruiken, zodat je niet per ongeluk te veel of te weinig inneemt. Staat dit niet meteen op de verpakking? Gebruik dan stickers waar je deze extra informatie opschrijft.

Controleer de houdbaarheid

Controleer regelmatig de houdbaarheid van je medicijnen en gooi medicijnen weg die over de datum zijn. Dit geldt ook voor medicijnen die je niet meer gebruikt of die je misschien hebt gekregen van iemand anders. Gooi ook medicijnen weg die onduidelijk zijn of die een vreemde geur of kleur hebben.

Bewaar medicijnen op een veilige plek

Zorg ervoor dat medicijnen op een veilige plek bewaard worden, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Dit geldt ook voor medicijnen die je niet meer gebruikt, maar die nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn.

Vul je thuisapotheek regelmatig bij

Zorg er daarbij ook voor dat je de zaken die je gebruikt regelmatig aanvult. Zo ben je er steeds zeker van dat je alles in huis hebt, wat je nodig hebt. Ga je hiervoor niet graag naar een fysieke apotheker? Bestel je medicijnen, supplementen, … online bij een online apotheker zoals Pazzox. Zij hebben steeds een ruim assortiment aan producten waar je rustig door kan gaan en ze veilig bij je thuis kan laten leveren.